donderdag 18 april 2013

Dakar: Van Renault 4 naar Renault Duster

Het Dakar avontuur (door Tom Bruinink)

Wat is er nu mooier dan spelen in het zand. Het begint als kind met je schepje op het strand en voor enkele geluksvogels wordt het zelfs hun beroep. Ieder jaar als ik de beelden zie van de Dakar-rally geniet ik volop van de combinatie van snelheid en natuurschoon verpakt in stofwolken en mega zandduinen.

Als ik terugdenk aan de jaren 1979 en 1980 komen altijd de herinneringen naar boven van de R4 waarmee de gebroeders Marreau succesvol waren in deze rally. Dankzij vierwielaandrijving, een sterk staaltje stuurmanskunst en een 130 pk sterke motor wisten ze een fraaie tweede en derde plaats te behalen te midden van een startveld met buggy’s en echte terreinwagens als Range Rovers en Toyota Landcruisers.

clip_image001
1979: op weg naar een tweede plaats.
clip_image002Een fraaie derde plek was in 1980 de beloning.

Dankzij de steun van de Argentijnse importeur stond dit jaar het Renault Duster team aan de start van Le Dakar. Door de dreiging van rebellen in Afrika is de route sedert vijf jaar verplaatst naar Zuid-Amerika, maar de naam bleef onveranderd. De Dusters reden dus een gedeeltelijke thuiswedstrijd en deden het zeker niet slecht door zich steeds bij de beste dertig te nestelen. Terwijl de hoogst geklasseerde Duster van Spataro werd gediskwalificeerd na een ongeoorloofde aanpassing aan de auto, hield zijn teamgenoot Garcia de eer hoog door na 8.500 km – waarvan 4.000 op topsnelheid - probleemloos de finish in Chili te bereiken als 29e.

Een mooi resultaat, maar helaas niet de toppositie die het Viertje destijds haalde. Ook genieten van de spectaculaire beelden uit vervlogen tijden; op YouTube staan diverse filmpjes die laten zien hoe leuk spelen in het zand is met een Renault.

Lees ook:

clip_image003
Duster met 306 pk sterke 3.6 V6 motor.
clip_image005 Spataro streed lang mee in de Top 30.

Meer algemeen Dacia autonieuws vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Dokker, Lodgy en Logan MCV vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2013 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier.

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.

En veel meer Dacianieuws en foto’s ook op twitter en facebook.

Alle Dacia modellen op De Dacia Site van Nederland en België

Geen opmerkingen:

Een reactie posten