maandag 18 maart 2013

Dacia Duster: is dat echt een koopje ?

Dat Dacia succes heeft in Groot Brittannië bewijzen onder meer alle testen die te vinden zijn op Engelstalige sites, niet alleen de nieuwe Dacia Sandero maar ook de bij ons al langer op de markt voorkomende Dacia Duster zijn onderwerp van veel testen en besprekingen, meestal objectief en vaak ook positief, maar ook in GB zijn er genoeg autojournalisten te vinden die het product Dacia volledig afbranden. Natuurlijk gaan we kritiek niet uit de weg, maar die kritiek moet op feiten berusten. Onderstaand weer een objectieve test over de Dacia Duster.

Dacia Duster GB 06

Bron: Carwitter

De Dacia mag qua prijs met recht een koopje worden genoemd, met een vanaf prijs van 11.990 euro (België) is het verreweg de goedkoopste SUV op de markt, maar is het niet zo dat goedkoop vaak duurkoop is ?

We testen de Access (basisuitvoering) maar wel de 4x4.

Voor de prijs die je voor de Dacia Duster moet betalen, verwacht je geen oogstrelend ontwerp. Maar dat valt erg mee, hij oogt robuust op de juiste plaatsen en ook de stalen wielen (zonder die foeilelijke standaard wieldoppen) doen wel wat. Ik heb de Dacia Duster ook gezien met het optionele Styling Pack met sidebars en dat ziet er prima uit.

Dacia Duster GB 13

Ik had niet veel vertrouwen in de 1.6 16v maar dat valt alleszins mee, deze Dacia Duster reageert behoorlijk vlot op het gaspedaal. Ook de remmen zijn goed ondanks de trommels achter.

Niet alleen op de weg komt deze Dacia Duster goed uit de voeten, maar ook op het terrein staat deze Dacia Duster zijn mannetje. Groeven van 30 cm of dieper of zelfs een steile helling de vierwielaandrijving doet zijn werk perfect.

Binnenin de Dacia Duster, althans in de basisuitvoering, ziet het er karig uit, er is standaard zelfs geen radio aanwezig. Alle schakelaars voelen stevig en goed aan, ook met de afwerking is niets mis. De stoelen zijn wat vlak, maar comfortabel genoeg. De gebruikte kunststoffen zijn hard zoals in een bestelbus, maar zijn wel uitermate slijtvast.

Dacia Duster GB 11

De buitenspiegels moet je handmatig verstellen maar – vreemd genoeg – zijn de ramen voor wel elektrisch bedienbaar.

Noot:
Het interieur van deze Engelse uitvoering wijkt af van de Europese Dacia Duster vanwege het feit dat de Engelse Duster in India wordt gebouwd en het interieur van de Renault Duster wordt gebruikt.

De bagageruimte is enorm, maar liefst 443 liter en met de achterbank neergeklapt zelfs 1604 liter.

We kunnen met recht stellen dat deze Dacia Duster een koopje is, natuurlijk heeft hij niet het interieur van een Bentley maar dat verwacht ook niemand. Het interieur is kwalitatief erg goed maar heel basic. Hij rijdt heel behoorlijk en de offroad kwaliteiten zijn uitmuntend. Het is verbazingwekkend dat Dacia deze Duster voor die prijs weet te leveren.

Dacia Duster GB 12

Er is echter wel een punt van kritiek, waar de meeste andere fabrikanten bij de Euro NCAP vijf sterren scoren, komt de Dacia Duster niet verder dan drie sterren en dat moet toch beter kunnen. De vraag is dan ook als je 12.000 euro te besteden hebt of je dan moet kiezen voor een nieuwe Dacia Duster of een tweedehands van de concurrent die wel vijf sterren scoort.

Lees ook:

Dacia Duster GB 10

Meer algemeen Dacia autonieuws vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Dokker, Lodgy en Logan MCV vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2012 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier.

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.

Heb je tips, nieuws, (vakantie)foto’s, wijzigingen aan of een review over je Dacia Dokker, Duster, Lodgy, Logan of Sandero (Stepway) stuur ze naar:

email mcvjournaal

Sinds kort ook op twitter en facebook.

Posted: 19 maart 2013 in Alles over de Dacia Duster Tags:4WD, Access, Dacia Duster, offroad, renault duster

1 opmerking:

  1. Blijkbaar heeft deze duster al een opgewaardeerd interieur? Knoppen en ventilatiemonden zijn duidelijk hetzelfde als in de nieuwe Lodgy, Sandero en Logan. Ik dacht dat dit nieuwe interieur enkel te verkrijgen is vanaf de facelift die in het najaar wordt doorgevoerd? Of is deze nu al te verkrijgen op de Duster? Als dit zo is juich is dat alleen maar toe. :)

    BeantwoordenVerwijderen