woensdag 26 juni 2013

Dacia Duster 4x4 of toch de concurrentie ?

Bron: Autobild.

Kleinere SUV’s worden steeds populairder ten koste van de grote SUV’s.

De BMW X5, Audi Q7 en de Mercedes ML zijn inmiddels te duur in aanschaf en brandstofverbruik en ook de term PC Hooft tractor doet geen goed aan het imago van die eens zo populaire grote SUV’s.

Nee, het woord is aan de kleine SUV, zoals de Dacia Duster, Skoda Yeti, Suzuki SX4 en Mini Countryman.

Vooral in de stedelijke gebieden zijn deze kleine SUV’s uitermate populair.

Alle vier zijn ze verkrijgbaar met een zuinige dieselmotor van tussen de 110 en 135 PK en verbruiken zo rond de zes liter diesel per 100 kilometer en dat maakt niet alleen de aanschaf maar ook het rijden betaalbaar.

Dacia Duster 4x4 test 02

Dacia Duster

De Dacia Duster biedt veel ruimte, prima uitstraling, goedkoop en springt ook nog relatief zuinig om met brandstof, maar de prijs heeft ook een nadeel. Erg veel luxe biedt de Dacia Duster niet en ook op het gebied van veiligheid laat de Dacia Duster steken vallen. Ramen achter gewoon zwengelen, ESP niet standaard. Qua ruimte verslaat hij echter alle concurrenten. met 443 – 1609 liter heb je niet snel te kort aan ruimte. De vering is uiterst comfortabel maar het nadeel daarvan is het sterk overhellen in bochten. Ook de remweg is aan de lange kant met 41 meter van 100 tot stilstand. Hoewel het weggedrag goedmoedig is reageert hij (te) traag op de stuurcommando’s en dat is een nadeel bij plotselinge uitwijkmanoeuvres. De 1.5 dCi is niet de zuinigste in de test en ook de prestaties zijn niet om naar huis te schrijven. Ondanks de scherpe prijs is de Dacia Duster niet onze favoriet.

Suzuki SX4

Hoewel de Suzuki SX4 er uiterlijk niet als een SUV uit ziet behoort hij wel degelijk tot deze klasse. Eigenlijk een soort Bonsai SUV. Hij biedt veel ruimte in het interieur, vier personen vinden ruim plaats en hij is een goed alternatief voor degene die niet teveel met een terreinwagen willen pronken. Qua bagageruimte is hij echter veruit de kleinste met 270 tot 1045 liter. Het rijgedrag is goed, maar totaal niet sportief en de besturing is nogal gevoelloos. De motor is sterk, maar maakt nogal veel lawaai en is niet vrij van trillingen. Hij wel de snelste van allemaal en relatief zuinig. Uiteindelijk wordt de Suzuki SX4 derde in de test.

Dacia Duster 4x4 test 01

Mini Countryman

Vierwielaandrijving, vier deuren, vier zitplaatsen, dat is normaal voor een SUV maar toch iets minder normaal voor een Mini. Er kunnen inderdaad vier personen mee in de Mini Countryman, maar comfortabel zitten er toch niet bij. De bagageruimte is weer een meevaller met 350 tot 1170 liter. Het dashboard ziet er mooi uit maar de meters en schakelaars zijn nogal verwarrend en onhandig te bedienen. Het motorgeluid doet denken een tractor en hij is maar moeilijk op gang te krijgen maar de rijeigenschappen zijn verder uitstekend. De vering is voor een SUV veel te stug. Overal op slechte wegen heeft de achterzijde nogal eens de neiging om uit te wijken. Naast de pittige aanschaf prijs zijn ook de verkrijgbare extra nogal duur. Hij eindigt op een tweede plaats.

Skoda Yeti

Tja, dan blijft er nog één SUV over en dat is de Skoda Yeti en die is tevens de winnaar van deze vergelijkingstest. Hij biedt verreweg de meeste ruimte aan de passagiers. De stoelen zijn groot en comfortabel. ook de bagageruimte is groot te noemen 405 tot 1760 liter. Met de achterbank neergeklapt verslaat hij zelfs de Dacia Duster. Hij heeft veel standaard opties en ook qua veiligheidsvoorzieningen is hij beter dan al zijn concurrenten. Verwarmde zetels, dual-zone-airco, xenonverlichting, knie-airbag, allemaal zonder extra kosten. De vering is sportief maar niet te hard wel reageert de auto heftig op dwarsgroeven maar dat heeft te maken met de 17 inch banden. Een koopje is deze Skoda Yeti niet maar wel heel compleet en hij overtuigt als prima reis auto. Hij wint dan ook deze test.

Dacia Duster 4x4 test 03

Conclusie

De Skoda Yeti is op bijna alle fronten net iets beter dan de concurrentie. De Mini Countryman is sportief maar mist ruimte. De Suzuki eindigt als derde vanwege de wat karige standaard uitrusting en de verdienste van de Dacia Duster is het feit dat hij 4x4 rijden voor veel mensen betaalbaar maakt maar hij laat veel punten liggen op het gebied van comfort en veiligheid.

Lees ook:

Dacia Duster 4x4 test 04

Meer algemeen Dacia autonieuws vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Dokker, Lodgy en Logan MCV vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2013 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier.

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.

En nog veel meer Dacianieuws en foto’s ook op twitter en facebook.

Alle Dacia modellen op De Dacia Site van Nederland en België

Posted: 27 juni 2013 in Alles over de Dacia Duster Tags:4x4, Dacia Duster, Mini Countryman, Skoda Yeti, suv, Suzuki SX4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten