zondag 27 november 2011

Ronde LED-dagrijlampen inbouwen

Foto's en tekst: Hans

Ledlampen Dacia 01

Deze dagrijlichten hebben een Europese goedkeuring en passen in de ronde “openingen” van de bumper.

Bij onderstaande werkwijze hoeft de voorbumper er niet af. Je moet de auto wel op een (wat hogere) stoeprand zetten, zodat je wat makkelijker er onder bij kunt. Alvorens aan de slag te gaan wel even de lampen testen.

Deze werkwijze is ook geschikt bij de Dacia Duster en de Dacia Logan MCV.

Ledlampen Dacia 02

Benodigdheden:

 • set dagrijlampen
 • 2 adapters met 6 klemmen
 • 1 zekeringhouder
 • 1 zekering (5 of 10A)
 • 4 roestvrij stalen schroeven met moer M6x12
 • eventueel 1 schakelaarLedlampen Dacia 03

Gereedschap:

 • torx-schroevendraaier T20
 • boormachine
 • boor van ong. 10 mm voor kunststof
 • dopsleutel nr. 10
 • steeksleutels
 • zijkniptang
 • scherp hobbymes Ledlampen Dacia 04
 • soldeerapparaat
 • krimpkous of isolatieband             
 • digitale multimeter
 • tie-wraps
 • eventueel speedboor

 

 

Ledlampen Dacia 05De dagrijlampen en de adapters inclusief de 6 klemmen zijn te vinden op de site: http://lzparts.de/

 • lampen: LED Tagfahrlicht Renault Dacia anstelle der Nebelscheinwerfer (niet met auto-dim-functie nemen)
 • adapters met klemmen: original Dacia nebelscheinwerfer / tagfahrlicht adapter

 

Ledlampen Dacia 06De zekeringhouder en de schakelaar heb ik gevonden op: http://www.rdae.nl/

 • zekeringhouder: add a circuit zekeringhouder mini FHA91
 • schakelaar: E720 aan/uit

 

 

Volgorde van werkzaamheden:

Onder aan de bumper zitten links en rechts platen, die vast zitten met 3 schroeven en 2 pluggen.

Die schroeven draai je los met een torx T20 schroevendraaier, de grote plug wip je eruit met aan beide kanten een grote platte schroeven-

draaier en bij de kleine plug trek je eerst het middelste deel naar beneden en dan kun je hem in zijn geheel eruit trekken.

Ledlampen Dacia 07De “dekseltjes” moeten uit de (kunststof) bumper.

Je kunt het beste gaten boren in een cirkel op een halve cm van de rand.

Daarna knip je met een zijkniptang de verbindingen tussen de gaten door.

Met een scherp hobbymes (zie afbeelding) maak je er dan een cirkel van (pas op voor krassen in de lak).

Nu de adapters plaatsen aan de binnenkant. Er is een linker en een exemplaar voor de rechter kant (vanaf de bestuurdersstoel gezien). Met elk drie klemmen worden de adapters vastgezet. Op de foto zijn er twee duidelijk zichtbaar.

Eventueel kunnen de adapters in plaats van klemmen ook met lijm vastgezet worden. Door meten en passen moeten de openingen verder op maat gesneden, gevijld of gedremeld worden.

Als het goed past, de verlengdraden vanuit de geopende motorkap naar beneden op de grond leiden en daar aan de lampen vast-maken.

Nu de vier schroeven met lijm vanaf de voorzijde door de gaten steken. Na het drogen van de lijm voorzichtig de lampen in de adapter plaatsen en de moeren goed vastdraaien (steeksleutel/dopsleutel nr. 10).

Ledlampen Dacia 08Na het testen van de lichten, kunnen de bodembedekkingen terug geplaatst worden. Nu de draden hier en daar samenvoegen met tape en met wat tie-wraps vastzetten. De zwarte draad gaat op de minpool van de accu. De gele draad moet aan de plusdraad van het stadslicht/parkeerlicht. Handig is om de stadslichtfitting en de fitting van de richtingaanwijzer aan de linkerkant (vanaf de bestuurder gezien) beiden los te maken en naar boven te halen, zodat je er ge-makkelijker aan kunt werken. Bij het stadslicht een kwartslag draaien en het knipperlicht er gewoon eruit trekken. De plusdraad van het stadslicht (bij mij blauw) ongeveer een centimeter van isolatie ontdoen, de gele draad daar omwikkelen, dan ze samen solderen en van isolatieband voorzien. Dit kan natuurlijk ook op andere manieren zoals bijvoorbeeld met krimpkous.

Door het zwarte afdekkinkje een kwartslag te draaien kun je die er uit halen, er een gaatje in boren en hier de witte draad doorhalen.

Je draad komt bij de pedalen de auto binnen en dan leid je hem naar de linker kant van het zekeringenkastje en daar naar binnen.

Ledlampen Dacia 10

Zekering nummer 16 is een geschakelde plus d.w.z. geeft pas stroom als de contactsleutel is omgedraaid. Bovendien is deze vrij, want hij was bedoeld voor stoel-verwarming. Hier wordt de mini-zekeringhouder ingezet, plaats er een zekering in (10A is meer dan genoeg; misschien wel te veel) en als je geen schakelaar ertussen wilt, dan met de witte draad verbinden. Als de lampen niet reageren, dan moet de zekeringhouder waarschijnlijk andersom geplaats worden.

Wil je een schakelaar om de dagrijlichten helemaal buiten spel te zetten, dan snij je in het zekeringenkastje een rechthoek uit het witte plastic gedeelte en van de andere kant boor je met een speed-boor een gat pas-send voor de schakelaar. Op de schakelaarknop heb ik met tipp-ex een punt gezet om duidelijk te kunnen zien of de ledlampen zijn ingeschakeld.

Volgens de regels moet je ze zonder gereedschap uit kunnen schakelen.

Als afwerking heb ik van een ronde, zwarte coaxkabel een ring gemaakt en tegen het glas geplakt. Niet erg professioneel; dus hiervoor zoek ik nog een betere oplossing.

Met dank aan de website: http://sandero-freunde.de  Hier heb ik veel tips gelezen en een paar afbeeldingen geleend. Informatie daar vind je via: forum - technik – tagfahrlicht

Ledlampen Dacia 11

Natuurlijk ook geschikt voor de Dacia Duster en de Dacia Logan MCV

Ledlampen Dacia 12

Toevoeging installatie (Werner)

Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van bovenstaande handleiding. Ik had echter al mistlampen in mijn MCV dus was snel klaar. Ik heb alleen de witte draad anders aangesloten, in mijn ogen makkelijker. Onder de motorkap zit rechts een zekeringhuis. Maak dit open. Vervolgens zie je achterin een roze relais. Haal dit er uit en trek zachtjes de houder omhoog. Hier zie je een aantal draden. Als je de dunne gele draad pakt heb je een schakeldraad. Als het contact aangaat gaan je lampen aan. Je hoeft nu geen draad meer door te voeren in de auto.

Ledlampen Dacia 14

Ledlampen Dacia 13

Meer algemeen Dacia autonieuws vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Logan MCV en de Dacia MPV vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Sandero (Stepway) vind je Hier.

Meer testen, nieuws en foto’s over de Dacia Duster (SUV) vind je Hier.

Alle prijzen en specificaties en brochures 2011 vind je Hier.

Heel veel tips, trucs, techniek, tunen en pimpen vind je Hier

Alles over vakantie en kamperen met de Dacia vind je Hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten